Traumawerk

Trauma en heling voor mannen vanuit een holistische visie
Trauma. Het woord komt uit het Grieks en betekent ‘wond’. Een psychologische wond die niet of onvoldoende is geheeld, het is een breuk, een scheiding van jezelf. Je raakt het vertrouwen in jezelf kwijt, negeert je buikgevoel en neemt jezelf niet serieus. Dit leidt tot afstand tot anderen en de wereld om je heen. Je wordt waakzamer, op je hoede om niet opnieuw gekwetst te worden.

Als man heb je misschien geleerd om sterk te zijn, je gevoelens opzij te zetten en door te gaan. Maar emoties laten zich niet wegduwen zonder gevolgen. Onderdrukte pijn kan zich uiten in stress, boosheid, relatieproblemen of het gevoel vast te zitten in je leven. Trauma beïnvloedt niet alleen je geest, maar ook je lichaam en je vermogen om je echt verbonden te voelen met anderen en jezelf.

De verschillende gezichten van trauma

Hechtingstrauma
Veel mannen dragen de sporen van een onveilige hechting uit hun vroege jeugd. Als baby of peuter heb je mogelijk niet de consistente, liefdevolle aandacht gekregen die je nodig had. Dit kan leiden tot moeite met intimiteit, angst voor verlating of juist extreme onafhankelijkheid in relaties. Hechtingstrauma raakt aan de kern van wie we zijn en hoe we ons verhouden tot anderen.

Ontwikkelingstrauma
Als kind doorloop je verschillende cruciale ontwikkelingsfases. Wanneer je behoeftes in deze fases niet worden vervuld, ontstaat ontwikkelingstrauma. Misschien mocht je niet autonoom zijn, werd er geen rekening gehouden met je grenzen, of leerde je dat je emoties er niet mochten zijn. Deze ervaringen vormen je persoonlijkheid en kunnen zich later uiten in perfectionisme, moeite met zelfvertrouwen of het gevoel nooit goed genoeg te zijn.

Intergenerationeel trauma
Trauma wordt vaak onbewust doorgegeven van generatie op generatie. Je ouders droegen mogelijk hun eigen onverwerkte trauma’s met zich mee, wat invloed had op hoe zij jou konden opvoeden. Dit kan zich uiten in bepaalde overtuigingen, gedragspatronen of onuitgesproken familieregels die je hebt overgenomen. Door je bewust te worden van deze overdracht, kun je de cyclus doorbreken.

PTSS en acute trauma’s
Het is belangrijk om te benoemen dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) een specifieke vorm van trauma is die kan ontstaan na schokkende of levensbedreigende gebeurtenissen. Hoewel ik me specifiek richt op het helen van hechtings-, ontwikkelings- en intergenerationeel trauma, is het mogelijk dat je ook symptomen van PTSS ervaart. In dat geval is het raadzaam om een therapeut te zoeken die gespecialiseerd is in PTSS-behandeling. Ik kan je hierin doorverwijzen naar collega’s met expertise op dit gebied.

Hoe herken je je wonden?
Een kenmerk van een wond is dat het pijn doet als je het aanraakt. Als iemand iets zegt of doet en jij reageert daar heftig op, kan dat een teken zijn dat er een oude pijn wordt geraakt. Veel mannen worstelen met:

  • Moeite met intimiteit en vertrouwen in relaties
  • Het gevoel emotioneel ‘bevroren’ te zijn
  • Overmatige waakzaamheid en controledrang
  • Woede-uitbarstingen of juist extreme vermijding van conflict
  • Een diep gevoel van schaamte of ‘anders’ zijn

Bewustwording en verantwoordelijkheid
Een traumatische gebeurtenis kun je niet terugdraaien maar helen is altijd mogelijk. Zolang je je bewust bent van de impact van trauma op je gedachten en gevoelens kun je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen proces.

Veel mannen proberen hun pijn te verdoven met werk, alcohol, sport, seks of andere afleiding. Maar de echte oplossing ligt in het aangaan van je emoties in plaats van ervoor weg te rennen. Wanneer je stopt met verdoven en begint met voelen kun je weer in contact komen met jezelf en je behoeften.

 

Het pad naar heling
Balans ontstaat wanneer je in harmonie bent met alle lagen van jezelf: fysiek, emotioneel en mentaal. In therapie werken we aan:

  • Het begrijpen van je hechtingspatronen en hoe deze je huidige relaties beïnvloeden
  • Het herkennen en doorbreken van intergenerationele patronen
  • Het helen van ontwikkelingstekorten uit je jeugd
  • Het opbouwen van een gezonde relatie met jezelf

Enkele methoden die helpen bij het helingsproces:

  • Lichaamsgerichte therapieën zoals ademwerk of yoga
  • Hechtingsgerichte therapie voor het helen van vroege relationele wonden
  • Familieopstellingen voor het werken met intergenerationeel trauma
  • Traumasensitieve mindfulness en meditatie
  • Schrijven en creatieve expressie voor het verwerken van emoties
  • Natuurverbinding voor gronding en herstel

Omarm jezelf

Waar je ook begint, het belangrijkste is dat je jezelf de toestemming geeft om te helen. Dat je je eigen behoeften serieus neemt en weer leert vertrouwen op je gevoel. Het doorbreken van oude patronen en het helen van generaties aan trauma vraagt moed en geduld, maar het is een reis die je niet alleen hoeft te maken.

Wil je hierover praten of begeleiding in je proces? Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, je staat er niet alleen voor.

Scroll naar boven